Pris: 399,-
Den amerikanske grunnloven fra 1787 var den første, mens vår egen eidsvollsgrunnlov fra 1814 var den siste i rekken av konstitusjoner som ble til i de store sosiale og politiske omveltningene etter opplysningstiden. Begge er politiske dokumenter som har lykkes med å etablere et institusjonelt grunnlag for nye representative styresett og videre utvikling av rettsstaten. De to tekstene har tjent som redskap for nasjonsbygging i over to hundre år og peker framover fra revolusjonstiden mot vår tids demokratier, basert på ideer om folkesuverenitet, maktfordeling og libe rale prinsipper om menneskenes og borgernes rettigheter.
Disse to grunnlovene danner grunnlaget for denne antologien, og bidragsyterne undersøker forskjeller og likheter i opphavet til to forfatninger på hver sin side av Atlanteren. Aldri før er det gjort en så omfattende analyse av dette temaet, og sammenligningene mellom forfatnings historien til to land er et godt eksempel på nytenkende forskningsformidling.
Selve startpunktet for antologien er hvordan lovskaperne av den føderale amerikanske forfatningen av 1787 påvirket og inspirerte eidsvollsmennene i deres arbeid med Grunn loven av 1814.
Kven er denne boka for? Naturlegvis vil ho vere interessant for lesarar av Historisk tidsskrift. Det er ikkje til å stikke under ein stol at boka har eit visst formidlingspreg. Forfattarane er ekspertar på sine felt, og fleire av bidraga byggjer på større forskingsarbeid. For dei som alt forskar på feltet, vil boka såleis ikkje bringe så mykje nytt til torgs. For alle andre gir boka interessante perspektiv på den norske og amerikanske grunnlovshistoria.
Eirik Holmøyvik, Historisk tidsskrift Vol.100, Utg.4 desember 2021
format_quote format_quote
Ellers er det bare å gratulere Eidsvoll 1814 med en flott utgivelse. Det er vel akkurat slikt som dette vi må få til mer av i museene: gode samarbeid med akademia der vi selv leverer, lærer og utvikler oss. Og opplyser vårt publikum!
Baard Olav Skogrand, Norsk museumstidsskrift01 / 2021 (Volum 7)
format_quote