Hvilke verdensbilder og ideologier har preget Skandinavia ved inngangen til det 21. århundre?
Gjennom en global og komparativ lesning av naturvitenskapelige og humanistiske klassikere fra både Europa, Asia, Afrika og Amerika utfordrer Globalkunnskap flere av vår tids vedtatte sannheter.
Boken er en idéhistorisk reise fra den sekulære lokayata-filosofien i India, via Kopernikus og kvinnen i Japan som skrev verdens første roman, til The Matrix.
Verden synes å være både større og mindre enn vi blir opplært til å tro. Globalkunnskap kan forstås som et forsøk på å gjenoppdage vår mangfoldige verden i fortid og nåtid. Den viser også at vi bærer med oss mange blindpunkter - visste du for eksempel at
- Det nye Google-kartet gjør Grønland opptil 14 ganger større enn det egentlig er i forhold til Afrika og India.
- Antikkens statuer, og Akropolis, var fargesprakende i rødt og blått – til tross for at de i dag presenteres som gråhvite.
- Det var flere innbyggere i York med afrikansk innvandrerbakgrunn på 200-tallet enn i dag (bilde).
- Etter Bjørnsons død endret Kulturdepartementet navn på Bjørnsons «Sang for Norge» og kalte den «Ja, vi elsker» – for så å fjerne det skandinaviske 6. verset for norske skolebarn.
- Under det legendariske slaget om Wien i 1683 var det tatarske muslimer fra Litauen som hjalp den polske kongen med å slå osmanerne. Osmanerne var på sin side allierte med lutheraneren Thököly og Frankrikes katolske Solkonge (Ludvig XIV).
Bakgrunnsinformasjon:
http://www.sgoki.org/no/boker/